​​​​​​​

Skip Navigation LinksO-nas

​​Nekaj osebnih podatkov

Rodil sem se 29. 6. 1964 v Celju. Obiskoval sem IV. Osnovno šolo Celje, ki se je preimenovala v osnovno šolo Ivan Kovačič Efenka, in znova nazaj v IV. Osnovno šolo. Srednjo kemijsko šolo sem obiskoval v Celju. Tudi ta šola se je preimenovala, osamosvajala in še kaj. Po srednji šoli sem odslužil vojaščino. Nato sem se zaposlil v Cinkarni Celje, kjer vedrim in oblačim še zdaj. Mimogredno sem ljubiteljski izredni študent EPF Maribor. Živim, životarim in ustvarjam v Celju, s pogledom na parkirišče, ki je vmes postalo gradbena jama in na koncu znova parkirišče.

Pisanje

S pisanjem sem začel že zgodaj, vendar sem še prej risal stripe. Bolj ali manj za lastno zabavo. Prvo literarno objavo sem doživel "daljnega" 1985, ko sem v Cinkarnarju, glasilu podjetja Cinkarna, objavil kratko ZF zgodbo. Žal se ne spomnim naslova, saj sem med selitvijo izgubil originalno glasilo. V 90-tih letih zadnjega stoletja prejšnjega tisočletja sem začel sestavljati fantazijski svet Vitezov in Čarovnikov in ubesedenje moje facinacije z Atlantido. A pojdimo po vrsti.


 


Vitezi in Čarovniki: Največja slovenska saga

Leta 2007 je izšla prva knjiga. Vitezi in Čarovniki - Indigo otroci so bili izdelek v stilu »one man band« v vajeniškem obdobju. Knjiga je izšla pri Založbi Trubar. No, matičnemu Desku se lahko zahvalim za distribucijo v vse knjižnice. Začetek je bil opravljen, a na izdelek danes gledam z nostalgijo. Že takojs em se odločil, da bo imel moj fantazijski projekt svojo spletno in tudi drugačno podporo. česar nima noben slovenski literarni projekt.

Leta 2006 sem registriral domeno vitezicarovniki.com in postavil prvo spletno stran, a  januarja 2008 sem zagnal fanzin projekta - Jašubeg en Jered: Novice iz Drugotnosti. Ne bom pozabil, kako se je odvrtek takratne scena norčeval iz okornih začetkov.

Leta 2011 je izšla druga knjiga sage - Vitezi in Čarovniki: Indigo novi svet, leta 2012 pa predzgodba, nekakšna nulta knjiga, Vitezi in Čarovniki: Votlina skrivnosti.

Letos, v okviru knjižnega sejma pa bo izšla tiskana verzija prenovljenega in dopolnjenega prvenca, Vitezi in Čarovniki: Vzpon indigo otrok. Izvirnik, Vitezi in Čarovniki: Indigo otroci, seveda očiščen najhujših uredniških in slovničnih napak sem daroval skupnosti.

Leta 2013 so izšle E-knjige: Vitezi in Čarovniki: Votlina skrivnosti, ki je že eno leto uspešnica knjižničarskega in knjigarniškega portala BIBLOS. Za dobro mero sem dodal še dve noveli Vitezi in Čarovniki: Duhovi Aldeverga in Vitezi in Čarovniki: Zadnji boj Zeolije, ekskluzivno za  Noveli sta dobili polni smisel šele po E-izdaji obnovljenega in razširjenega prvenca, Vitezi in Čarovniki: Vzpon indigo otrok.

V E-obliki sta izšli še Vitezi in Čarovniki: Vzpon indigo otrok in Vitezi in Čarovniki: Indigo novi svet​.

ZADNJE!​​​

​Ravno je izšla zbirka Povesti od tu in tam. Gre za brezplačno zbirko kratkih zgodb in črtic. Pokukajte med dražilnike ...

Maja 2015 je, ekskluzivno za , izšla Somrak Drugotnosti, povesti iz sage Vitezi in Čarovniki. Gre za obe na Biblosu izdani noveli Zadnji boj zeolije in Duhovi Aldeverga, vsaka z dodanim poglavjem in nekaj dodatki.

Kratke zgodbe

Leta 2012 sem prvič sodeloval na Proznem mnogoboju v okviru festivala Fabula. S kratko zgodbo Časovni kredit sem se uvrstil v finale. Zgodbo sem objavil tudi na portal Futurum.si, kjer je bila dolge mesece na prvem mestu in je na lsetvici naj 10 že drugo leto po objavi. Leta 2013 sem sodeloval z zgodbo DVD življenja in se znova uvrstil v finale. Letošnje leto (2014) sem znova sodeloval, tokrat z zgodbo Privezan, znova prišel v finale. Spisal sem še nekaj kratkih zgodb, objavljenih v različnih fanzinih in zbirkah. Zvezdni otrok je bila uvrščena v zbirko Zvezdni prah 2012, Gospod predsednik je bila objavljena v Vsesledju letnik 2012. Kredit življenja, Zvezdni otrok in DVD življenja so prevedene v angleščino, Zmajska psihiatrija pa v hrvaščino. V Eridianu (Hrvaška - izdaja Udruga 3. zmaj) je bila objavljena osnovna zgodba Atlantida: Imperij sončnega boga. V pripravi so prevodi in objave v še nekaj evropskih jezikov.

Atlantida

Atlantide: Imperij sončnega boga je izšla v e obliki in kot natisnjena knjiga. Sprva sem si zamislil niz kratkih zgodb, a sem se odločil, da pripravim krajši roman z zaokroženo vsebino.

Nastaja nadaljevanje Iskanje Atlantide, ki se dogaja nekaj stoletij po dogodkiv v Imperiju sončnega boga.

Eseji in priročniki

Eseje s področja ustvarjanja spekulativne fikcije sem objavljal v Vsesledju in Jašubeg en Jeredu. Tovrstnih prispevkov ni ravno na pretek. Leta 2013 sem pripravil priročnik Rokodelstvo spekulativne fikcije 1: Delavnica kreativnega pisanja za vsakogar.

Maja 2015 je izšel priročnik Teorija & Praksa e založništva. Na 337 straneh je zapisano vse, kar potrebujete za pripravo in objavo e knjige.

POSEBNOST!

Dodano je vse, kar potrebujete za objavo na knjigarniških portalih - kje pridobite ISBN, kako prijavite enotno ceno knjige, kako oddate obvezni digitalni izvod, kako do samozaložniškega statusa ...

​Kratke povesti

Junija 2015 sem izdal zbirko žanrsko pisanih posvesti. Namen zbirke je zabavati. V paketu so otroška pesmica, smešne prigode iz JLA, politična satira, nadrealistične in postmodernistične povesti, smešnice na meji verjetnega ...

Vse to BREZPLAČNO!​

​​Poezija

Januarja 2015 sem izdal nenavadno pesniško zbirko Poezija magije in mistike: Tako je bog govoril. Sodi v psoebno zvrst t.i. mistične poezije.

Moje aktivnosti na sceni

Fanzin Jašubeg en Jered, sprva samo skormni dodatek projekta, se je krepil z odmiranjem sorodnih slovenskih publikacij. Leta 2009 fanzin preraste v magazin, saj pridobi ISSN številko in ni več fanzin mojega fantazijskega sveta. Jašubeg en Jered postane promotor in glasnik slovenskih avtoric in avtorjev spekulativnih knjig. Trenutno je edini slovenski obči fanzin za spekulativne umetnosti. Poleg njega v Sloveniji obstaja še nekaj malce ožje usmerjenih fanzinov, namenjenih specifičnim publikam.

Od leta 2008 se udeležujem različnih konvencij in zastopam slovensko ustvarjanje. Tudi sam sem sodeloval pri poskusu oiživitve konov - leta 2012 smo organizirali Sicon 2012. Kako bo s tem konom vnaprej, ne vemo. Sodeloval sem tudi na Euroconu 2012 in pomagal leta 2013, da je Slovenija po dolgih 30 letih končno dobila ESFS nagrado. Žal so to mediji prezrli. Leta 2012 sem pomagal z zagonom slovenskih nagrad za dosežke na področju spekulativnih umetnosti - Drejčkovih nagrad.

Od leta 2010 sem član Celjskega literarnega društva in od leta 2013 član njegovega Upravnega odbora, kjer aktivno delujem.

Leta 2011 sem bil soustanovitelj (skupaj z Ružo M. Barič, Amadejo M. Ličen in Andrejem Ivanušo) Društva Zvezdni prah.

Konec leta 2013 sem v okviru Zvezdnega prahu vodil dobro obiskano delavnico Rokodelstvo spekulativne fikcije. Delavnica je pokazala, da pri nas manjka takšen načina izobraževanja.

Ves čas aktivno promoviram elektronsko založništvo. O tem sem napisal nekaj esejev, objavljenih v Jašubeg en Jered in Vsesledju.

Nagrade

Leta 2012 sem dobil Drejčkovo nagrado za kratko zgodbo Časovni kredit.